Kattenschool

De Koddige Katjes

Blog

Voerpuzzels

Geplaatst op 2 februari, 2020 om 11:25


We staan vaak te weinig stil bij het natuurlijk voedingspatroon van onze katten: muisjes. Kleine muisjes. En veel muisjes per dag. Men heeft berekend dat een wilde kat zo’n 8 a 10 muisjes per dag moet verorberen om zijn buikje te vullen. Dat wil dus zeggen, kleine porties per keer, en bovendien moet de kat dus wel een behoorlijke inspanning leveren om telkens aan zijn hapje te geraken.

Daar staat tegenover dat veel baasjes de kat enkel ’s morgens en ’s avonds eten geven. Of evt een bordje met droge brokjes de hele dag door laten staan, zodat de kat zelf kan kiezen wanneer hij een paar brokjes wil knabbelen. Gevolg: een groot deel van onze katten is eigenlijk te dik, en da’s echt niet gezond.

Het is natuurlijk niet erg handig om 10x per dag een muis in huis los te laten, en ’t is trouwens ook niet sympathiek voor de muisjes in kwestie. Gelukkig bestaat er een goed compromis, nl voerpuzzels. Er is ondertussen gi-gan-tisch veel keuze van commerciele voerpuzzels, en op het internet vind je ook heel wat inspiratie om heel goedkoop zelf dingen ineen te knutselen. Een goeie website met veel filmpjes en veel inspiratie is bv deze: https://foodpuzzlesforcats.com/. Je kan beginnen met heel makkelijke, en als de kat het eenmaal door heeft, kan je overschakelen naar voerpuzzels voor gevorderden.

Let wel even op, als je bv een senior poes hebt rondlopen, met artrose, en met wat verminderde eetlust, dan is een voerpuzzel wellicht niet zo’n goed idee. Maar voor de overgrote meerderheid van de katten, is het een top-uitvinding.

Categorie├źn: Algemene tips voor kattenpersoneel