Kattenschool
De Koddige Katjes
Katten met een drankprobleem
Katten met een drankprobleem... waar denk je dan aan? “Tu veux du vin?” “Mauw”...
Hm, zo klank zonder beeld is misschien niet helemaal duidelijk. Laat me even beeld toevoegen: iemand doet de deur van de ijskast open om een fles witte wijn te nemen, komt de (Fanse zwerf-)kat aangelopen en kijkt de persoon met bedelende oogjes aan. “Tu veux du vin?” “Mauw”...
Tot daar de anekdote (waargebeurde feiten, weliswaar jaren geleden, op vakantie in het Zuiden van Frankrijk, vandaar dat die kat dus Frans sprak). ’t Is overigens deze maand ook Tournée Minérale, dus een goed moment om het over drank te hebben.
Maar eigenlijk is dit blogberichtje vooral geïnspireerd door iemand die me een tijdje terug om raad vroeg want de kat zat toch wel met een drankprobleem... sinds kort had ze namelijk een nieuw spelletje uitgevonden: pootje baden in haar drinkbakje. En dan daarna lekker met natte pootjes door de kamer lopen... wat de baasjes niet zo goed konden appreciëren.
Nu kon ik me daar onmiddellijk iets bij voorstellen, want ik heb al een hoop kleine deugnietjes (opvangkittens) over de vloer gehad, die dat ook zo’n leuk spelletje vinden. Met dat verschil dat ze het na één dag gelukkig alweer beu zijn en dat ze het spelletje enkel spelen als ze net terug zijn van hun castratie of sterilisatie. M.a.w. als ze grote dorst hebben, vanwege de narcose. Als je het poetsen even buiten beschouwing laat (ook die kleintjes vinden het toch zo plezant om met natte pootjes door de kamer te crossen), is het eigenlijk best leuk om ze bezig te zien. En niks om je ongerust over te maken, want na één dag is het typisch weer over.
Maar goed, deze kat was natuurlijk een ander verhaal, dus dan wordt het wel eventjes zoeken:
Voor we verder ingaan op dat laatste puntje, dit brengt ons eigenlijk bij het tegenovergestelde probleem, wat bij katten wel vaker voorkomt, nl. een kat die te weinig drinkt i.p.v. teveel, net omdat er iets niet helemaal pluis is met het drinkbakje. Waarom komt dat zo vaak voor? Wel, omdat de over-over-overgrootouders van de kat in de Noord-Afrikaanse savanne/woestijn leefden, wat een net iets ander klimaat is dan onze Belgische winter dit jaar. M.a.w. de kat is erop gemaakt om voldoende vocht te halen uit de muisjes die ze vangt (die voor 60 à 70 % uit vocht bestaan), zodat ze helemaal niet hoeft te drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Maar... dan komt die kat bij ons wonen, en krijgt vooral droge brokjes... En droge brokjes zijn nu eenmaal “droge kost”. Als er dan ook nog – althans volgens de kat – iets “fout” is met het drinkbakje, dat krijgt ze echt niet voldoende vocht binnen, en dan krijg je een hoop ernstigere medische problemen...
Dus, wat kan je doen om je kat te stimuleren van te drinken? Of bij uitbreiding, om andere vreemde drankgewoontes op te lossen? Hier volgen een aantal weetjes en tips:
Zo, nooit gedacht dat er zoveel kwam kijken bij het opdienen van een glaasje water voor je kat, hé? Ik zou zeggen, neem een glaasje wijn voor jezelf, en zet voor de kat het kraantje even open. Schol!